Computer Overview Questions and Answers

By   June 15, 2017

Computer overview questions and answers for all all banking exams, and competitive exams. Computer questions and answers for beginners, kids and school students.

1. Which is not an integral part of computer?
A) CPU
B) UPS
C) Monitor
D) Mouse
E)None of these
Answer: D) Mouse

2. On the motherboard the connection points for chips are referred to as_____
A) Slots
B) Bus
C) Microprocessor
D) Sockets
E) None of these
Answer: D) Sockets

3.Internal Memory in a CPU is nothing but ____
A) Microprocessor
B) A set of ALU
C) A set of registers
D) Bus
E) None of these.
Answer: C) a set of registers

4. Microprocessors can be used to make___
A) Computer
B) Digital system
C) Calculators
D) All of these
E) None of these
Answer: D) All of these

5. The load instruction is mostly used to designate a transfer from memory to a processor register known as___
A) Accumulator
B) Instruction register
C) Program counter
D) Memory address register
E) None of the above.
Answer: A) Accumulator

6. The word ‘Computer’ usually refers to the central processing unit refers to the central processing unit plus.
A) External memory
B) Internal memory
C) Input devices
D) Output devices
E) None of these
Answer: B) Internal memory

7. Which of the following is a part of central processing unit?
A) Printer
B) Keyboard
C) Mouse
D) Arithmetic and Logic Unit
E) All of the above.
Answer: D) Arithmetic and Logic Unit

8. Control unit of a digital computer is often called the____
A) Clock
B) Nerve centre
C) Both ‘1’ and ‘2’
D) IC
E) None of these
Answer: B) Nerve centre

9. ‘C’ in CPU denotes.
A) Common
B) Central
C) Convenient
D) Computer
E) Circuitry
Answer: B) Central

10. The Central Processing Unit (CPU) in a computer consists of ___
A) Input, output and processing.
B) Control unit, primary storage and secondary storage.
C) Control unit, arithmetic logic unit registers
D) None of the above
Answer: C) Control unit, arithmetic logic unit registers

11. A group of bits that tells the computer to perform a specific operation is known as___
A) Instruction code
B) micro – operation
C) Accumulator
D) Register
E) None of these
Answer: A) Instruction code

Leave a Reply

Your email address will not be published.